Praktijk voor Coaching, Balans & Vitaliteit
Wetenschappelijk onderzoek Mindfulness, Aandachttraining, Yoga en Meditatie
Wetenschappelijk onderzoek bevestigt dat Mindfulness, Aandachttraining, Yoga en Meditatie onze fysieke en mentale gezondheid bijzonder goed kan ondersteunen.
Met een regelmatige beoefening van Mindfulness, Aandachttraining, Yoga en Meditatie kunt u o.a.:
- stress verminderen
- meer energie krijgen
- uw concentratie vergroten
- uw gevoel van vitaliteit verhogen
- uw balans herstellen of verbeteren
- uw spieren versterken
- kracht opbouwen
- souplesse opbouwen
- houding en flexibiliteit verbeteren
- uw stofwisseling verbeteren
- uw gewicht in balans brengen
- uw bloeddruk positief beïnvloeden
- herstellen van blessures
- chronische pijn en pijnklachten positief beïnvloeden
- uw hormonale stelsel in balans brengen
- uw zenuwstelsel positief beïnvloeden
- meer aanwezig en bewust zijn
- een hoger niveau van helderheid en kalmte bereiken
- meer innerlijke kracht, rust en vrijheid ervaren
Universiteit van Yale:
Onderzoek 2005; Wie twee maal per dag twintig minuten mediteert, krijgt na drie maanden meer cellen in het hersengebied dat verantwoordelijk is voor het sturen van aandacht. Als u door middel van meditatie uw aandacht beter kunt sturen, helpt dit u om irrelevante informatie te negeren, en om emoties en dwangmatige gedachtes los te laten. Daarbij zult u minder last ondervinden van fysieke ongemakken. Onderzoek heeft uitgewezen dat beoefenaars van meditatie een hogere pijngrens hebben en meditatie leidt tot blijvende veranderingen in de hersenactiviteit.
Universiteit van Oregon:
In 2007 werd een meditatiegroep vergeleken met een groep die zich beperkte tot de standaard ontspanningsoefeningen. Na een week dagelijkse beoefening bleek dat de meditatiegroep bij rekentesten beter presteerden. Daarbij hadden ze minder stress en raakten ze minder snel vermoeid.
Recent onderzoek van de Universiteit van Californie:
Meditatie stimuleert de aanmaak van cellen in hersengebieden die worden geassocieerd met het verwerken en uiten van emoties. Dit is een mogelijke verklaring waarom mensen die regelmatig mediteren anders met tegenslagen kunnen omgaan.
Universiteit van Wisconsin:
Wetenschappers ontdekten dat de activiteit in de linker voorhersenen bij mediterenden actiever is dan bij mensen die niet mediteren. Dit wordt geassocieerd met positieve emoties, enthousiasme en een positieve kijk op het leven. Dit alles gaat samen met een versterking van het immuunsysteem.
Daarnaast hebben studies aangetoond dat de hersengolfpatronen van mediterende mensen veranderen. Bèta golven, die duiden op actief denken, waarnemen en waken, nemen af. En thèta hersengolven, die worden geassocieerd met een diepe staat van mentale rust en fysieke ontspanning, worden actiever.
Radboud Universiteit Nijmegen:
Onderzoek naar het effect van aandachttraining op mensen met depressie en angsten. De deelnemers meldden een verbeterde kwaliteit van leven en een afname van lichamelijke en psychische klachten.
Universiteit van Harvard:
Wetenschappers tonen aan dat meditatie een reactie in lichaam en geest teweegbrengt die precies het tegenovergestelde is van stress. Ademhaling wordt rustiger, bloeddruk en productie van stresshormonen nemen af. De bloedvoorziening naar de huid en spijsverteringsorganen neemt toe.
Verscheidene onderzoeken tonen tevens aan dat deelnemers van meditatie/aandachttrainingen minder kans hebben om terug te vallen na een depressie en dat meditatie/aandachttraining mentale problemen en stress helpt te verlichten en het psychologisch functioneren verbetert. Bron: M.Teijgeler.